Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

Zakaj sem znanost prevedla v teater

dr. Nena Močnik, FDV, UL

Izotopi iz podzemlja

Bor Krajnc, IJS, doktorand na MPŠ

Zdravljenje kosti kot znanstvena fantastika

dr. Ana Gantar, IJS

Jamska detektivka o zakladu v Hudi luknji

dr. Alja Žorž, Zavod za varstvo kulturne dediščine

Z nanovlakni proti zobu časa

Špela Zupančič, doktorandka na Fakulteti za farmacijo, UL

Na kraju zločina: vinograd

Sara Vidmar, mag. študentka na NIB

(Nano)piramide nekoč in danes

dr. Ajasja Ljubetič, Kemijski inštitut

Kraljična na zrnu blata

Sabina Bec, Biotehniška fakulteta, mag. študentka

Elektrokemija znotraj presevnega elektronskega mikroskopa

Maja Koblar, IJS, mag. študentka na MPŠ

Svetlobni čistilec

Luka Suhadolnik, IJS, doktorand na MPŠ

Imunski sistem ali ko nas napadejo vesoljci

Maša Černič, Cipkebip, doktorandka na Biomedicini, UL

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Si podiplomski/a študent/ka magistrskega ali doktorskega študija ali pa si v zadnjih dveh letih zaključil/a usposabljanje? Si pripravljen/a deliti svoje znanje, ideje in navdušenje nad znanostjo z drugimi? Ponuja se ti priložnost, da se v sproščenem vzdušju predstaviš na prvem slovenskem znanstvenem slamu. K sodelovanju vabimo mlade raziskovalce in raziskovalke z vseh raziskovalnih področij. Edini pogoj je, da znaš s kratko pripovedjo o svojem raziskovalnem delu prepričati tudi poslušalce, ki o temi tvojega dela nimajo pojma.

Kako se prijaviš?
  • Do 1. septembra 2016 na e-naslov znc@satena.si (subject: Znanstveni slam) pošlji par stavkov, o čem nameravaš govoriti (ne bo objavljeno). Naslov naj bo kar se da privlačen, vsebina povzetka pa razumljiva tudi nestrokovnjaku. V sporočilu pripiši svoje ime in priimek ter področje, na katerem opravljaš ali si zaključil/a podiplomsko izobraževanje. Izmed prijavljenih bomo izbrali 10 kandidatov in kandidatk za Znanstveni slam, ki bo potekal 28. septembra 2016 v Kavarni Union.
  • Imel/a boš 5 minut, da s svojo poljudnoznanstveno predstavitvijo navdušiš poslušalce. Če želiš, lahko imaš prosojnice, lahko pa s seboj prineseš kaj, kar posredno ali neposredno opisuje temo tvojega nastopa. (namig: oglej si posnetke z dosedanjih dogodkov »Science slam« in »FameLab«).
  • Tvoj nastop bo ocenjevalo občinstvo, trije najboljši nastopi bodo nagrajeni.
    Prva nagrada je 300 eur, druga 200 eur in tretja 100 eur.

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem nam piši na znc@satena.si.
Prijave: http://bit.do/ZnC-slam

Brezplačne vstopnice: https://www.eventbrite.com/e/znanstveni-slam-ticke...

Kaj je Znanstveni slam (Science Slam)?

Začetki tovrstnih dogodkov segajo v leto 2006, ko so v Darmstadtu v Nemčiji prvič izvedli tak dogodek. To se je hitro širilo še v druga nemška mesta in kasneje tudi v druge evropske države. ˝Science slam˝ je danes že zelo razširjena oblika komuniciranja znanstvenikov z javnostjo, ki pa pri nas doslej še ni bila prisotna.

Običajno imajo kandidati za poljudnoznanstveno predstavitev na voljo 3 do 10 minut, nato pa občinstvo glasuje o zmagovalcu. Na ta način spodbujajo mlade znanstvenike na začetku kariere k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Za njih je to zanimiva izkušnja, saj so postavljeni pred publiko, ki o tematiki večinoma ne ve veliko. Način, kako predstavijo delo, ni pomemben, pomembno je le, da je zanimivo in privlačno za publiko, oziroma, da se vzpostavi "pozitivna energija" med govorcem in občinstvom. Nastopajoči prikaže tudi kakšen poskus, uporabi različne pripomočke, izdelke ali pa uporabi kakšno privlačno zvijačo.


 

Zvočni posnetek

S klikom na spodjo ikono si lahko prenesete zvočni posnetek pogovora.

© Znanost na cesti