Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

Si podiplomski/a študent/ka magistrskega ali doktorskega študija ali pa si v zadnjih dveh letih zaključil/a usposabljanje? Si pripravljen/a deliti svoje znanje, ideje in navdušenje nad znanostjo z drugimi? Ponuja se ti priložnost, da se v sproščenem vzdušju predstaviš na znanstvenem slamu. K sodelovanju vabimo mlade raziskovalce in raziskovalke z vseh raziskovalnih področij. Edini pogoj je, da znaš s kratko pripovedjo o svojem raziskovalnem delu prepričati tudi poslušalce, ki o temi tvojega dela nimajo pojma.

Kako se prijaviš?
  • Do 11. oktobra 2017 do 22:00 na e-naslov info@znc.si (subject: Znanstveni slam) pošlji par stavkov, o čem nameravaš govoriti (ne bo objavljeno). Naslov naj bo kar se da privlačen, vsebina povzetka pa razumljiva tudi nestrokovnjaku. V sporočilu pripiši svoje ime in priimek ter področje, na katerem opravljaš ali si zaključil/a podiplomsko izobraževanje. Izmed prijavljenih bomo izbrali 10 kandidatov/kandidatk za Znanstveni slam, ki bo potekal 22. novembra 2017 v Kavarni Union.
  • Imel/a boš 5 minut, da s svojo poljudnoznanstveno predstavitvijo navdušiš poslušalce. Če želiš, lahko imaš prosojnice, lahko pa s seboj prineseš kaj, kar posredno ali neposredno opisuje temo tvojega nastopa. (namig: oglej si posnetke s prvih dveh slamov)
  • Tvoj nastop bo ocenjevalo občinstvo, trije najboljši nastopi bodo nagrajeni. Prva nagrada je 300 eur, druga 200 eur in tretja 100 eur. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem nam piši na info@znc.si.


Kaj je Znanstveni slam (Science Slam)?

Začetki tovrstnih dogodkov segajo v leto 2006, ko so v Darmstadtu v Nemčiji prvič izvedli tak dogodek. To se je hitro širilo še v druga nemška mesta in kasneje tudi v druge evropske države. ˝Science slam˝ je danes že zelo razširjena oblika komuniciranja znanstvenikov z javnostmi. V Sloveniji smo doslej izvedli dva: Prvi znastveni slam in Znanastveni BIO slam ob 70. letnici Biotehniške fakultete. Obakrat smo se imeli fino prav vsi - gledalci in nastopajoči! Običajno imajo kandidati za poljudnoznanstveno predstavitev na voljo 3 do 10 minut, nato pa občinstvo glasuje o zmagovalcu. Na ta način spodbujajo mlade znanstvenike na začetku kariere k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Za njih je to zanimiva izkušnja, saj so postavljeni pred publiko, ki o tematiki večinoma ne ve veliko. Način, kako predstavijo delo, ni pomemben, pomembno je le, da svojo znanstveno raziskavo ali rezultate predstavijo zanimivo in privlačno za publiko. Nastopajoči lahko prikaže tudi kakšen poskus, uporabi različne pripomočke, izdelke ali pa uporabi kakšno privlačno zvijačo. Izzivi za ustvarjalnost torej!


© Znanost na cesti