Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

Znanstveni slam je priložnost za raziskovalce na začetku kariere, da svoje raziskave na zanimiv in privlačen način predstavijo širši javnosti in s svojimi izvirnimi pristopi navdušijo publiko. V Sloveniji smo doslej izvedli dva: Prvi znastveni slam in Znanstveni BIO slam ob 70. letnici Biotehniške fakultete. Obakrat smo se imeli fino prav vsi - gledalci in nastopajoči!
Tudi na tokratnem slamu bodo imeli kandidati za svojo predstavitev na voljo 5 minut. Da bo vse skupaj še bolj zabavno, bosta poskrbela Renata Dacinger, urednica oddaje Ugriznimo znanost na TV Slo, in stand-up komik Aleš Novak. Na koncu pa bo občinstvo glasovalo o zmagovalcu. Vabljeni, da si pravočasno zagotovite brezplačno vstopnico: Eventbrite.


1. Znanje ali kako sem premagal strah pred jedrskimi reaktorji?

Anže Pungerčič, Institut "Jožef Stefan"

2. Ali lahko s pomočjo oblakov ustavimo globalno segrevanje?

Blaž Gasparini, ETH Zürich

3. Laboratorij na čipu

Saša Vrhovec, Inštitut za biofiziko, Medicinska fakulteta, UL

4. Ali prepoznaš lažnivca?

Tina Mervic, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, UL

5. Elektronski podpis na papirju

Florjan Praprotnik, Fakulteta za elektrotehniko, UL

6. Viri in usoda živega srebra

Yaroslav Shlyapnikov, Institut "Jožef Stefan" in Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana

7. 10 % za pivo

Miha Tome, Medicinska fakulteta, UL

8. Draga babica, s fuzijo bom rešil tvoj paradajz!

Žiga Štancar, Institut "Jožef Stefan"

9. Kaj pa če mehurčki niso prazni?

Saša Rezelj, Kemijski inštitut
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poziv k prijavi (zaključen): Si podiplomski/a študent/ka magistrskega ali doktorskega študija ali pa si v zadnjih dveh letih zaključil/a usposabljanje? Si pripravljen/a deliti svoje znanje, ideje in navdušenje nad znanostjo z drugimi? Ponuja se ti priložnost, da se v sproščenem vzdušju predstaviš na znanstvenem slamu. K sodelovanju vabimo mlade raziskovalce in raziskovalke z vseh raziskovalnih področij. Edini pogoj je, da znaš s kratko pripovedjo o svojem raziskovalnem delu prepričati tudi poslušalce, ki o temi tvojega dela nimajo pojma.

Kako se prijaviš?
  • Do 11. oktobra 2017 do 22:00 na e-naslov info@znc.si (subject: Znanstveni slam) pošlji par stavkov, o čem nameravaš govoriti (ne bo objavljeno). Naslov naj bo kar se da privlačen, vsebina povzetka pa razumljiva tudi nestrokovnjaku. V sporočilu pripiši svoje ime in priimek ter področje, na katerem opravljaš ali si zaključil/a podiplomsko izobraževanje. Izmed prijavljenih bomo izbrali 10 kandidatov/kandidatk za Znanstveni slam, ki bo potekal 22. novembra 2017 v Kavarni Union.
  • Imel/a boš 5 minut, da s svojo poljudnoznanstveno predstavitvijo navdušiš poslušalce. Če želiš, lahko imaš prosojnice, lahko pa s seboj prineseš kaj, kar posredno ali neposredno opisuje temo tvojega nastopa. (namig: oglej si posnetke s prvih dveh slamov)
  • Tvoj nastop bo ocenjevalo občinstvo, trije najboljši nastopi bodo nagrajeni. Prva nagrada je 300 eur, druga 200 eur in tretja 100 eur. Za dodatne informacije v zvezi z natečajem nam piši na info@znc.si.

Kaj je Znanstveni slam (Science Slam)?

Začetki tovrstnih dogodkov segajo v leto 2006, ko so v Darmstadtu v Nemčiji prvič izvedli tak dogodek. To se je hitro širilo še v druga nemška mesta in kasneje tudi v druge evropske države. ˝Science slam˝ je danes že zelo razširjena oblika komuniciranja znanstvenikov z javnostmi. V Sloveniji smo doslej izvedli dva: Prvi znastveni slam in Znanastveni BIO slam ob 70. letnici Biotehniške fakultete. Obakrat smo se imeli fino prav vsi - gledalci in nastopajoči! Običajno imajo kandidati za poljudnoznanstveno predstavitev na voljo 3 do 10 minut, nato pa občinstvo glasuje o zmagovalcu. Na ta način spodbujajo mlade znanstvenike na začetku kariere k poljudnemu predstavljanju svojega dela nestrokovni javnosti. Za njih je to zanimiva izkušnja, saj so postavljeni pred publiko, ki o tematiki večinoma ne ve veliko. Način, kako predstavijo delo, ni pomemben, pomembno je le, da svojo znanstveno raziskavo ali rezultate predstavijo zanimivo in privlačno za publiko. Nastopajoči lahko prikaže tudi kakšen poskus, uporabi različne pripomočke, izdelke ali pa uporabi kakšno privlačno zvijačo. Izzivi za ustvarjalnost torej!


 

Zvočni posnetek

S klikom na spodjo ikono si lahko prenesete zvočni posnetek pogovora.

© Znanost na cesti