Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

Znanost na odru: Predstava Akvarij, Vodna pustolovščina za otroke od 3. leta dalje

Kulturnica LGL, Židovska cesta 1, Ljubljana

ZnC začenja novo zgodbo, ki smo jo poimenovali 'Znanost na odru'. K sodelovanju so nas povabili sodelavci Lutkovnega gledališča Ljubljana, ustvarjalci predstave Akvarij. Pri dogodku smo pomagali z zamislimi za enostavne poskuse z vodo.

'Predstava Akvarij nastaja pod režisersko taktirko Mihe Goloba. Gre za vodno pustolovščino v preprostem jeziku znanosti in asociativnem izrazu predmetnega gledališča. Prikazuje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Kombinirana (konstrukcijska, dojemalna, funkcijska in simbolna) otroška igra ustvarja nov svet iz praznine in dolgčasa.

Zamisli se vrstijo v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer oživljajo predmeti, brbotajo mehurčki, se pretakajo skrivnostne tekočine in se rojevajo zvoki življenja. Igranje je raziskovanje in vaja za polno življenje. Je trdo otroško delo, ki krepi osredotočenost in razvija veščine. Igrivo učenje, navdahnjeno v kopalni kadi in na poletni plaži kot prostorih otroške igre, začinjene s ščepcem kemijskega laboratorija, skuša najmlajšim gledalcem pojasniti, da večno prijateljstvo lahko živi v srcu, da so vezi nevidne in da je (za)misel najdragocenejše seme. Obenem pa jim želi približati znanost na ravni praktičnega poskusa, ki vzpostavlja slikovite prostore nenavadne naravoslovne pustolovščine z ekološko dimenzijo.'

Avtor in režiser: Miha Golob
Dramaturginja: Mojca Redjko
Igrata: Miha Arh in Gašper Malnar

Avtorji vizualne podobe: Miha Golob, Larisa Kazic, Miha Arh
Scenografka: Larisa Kazić
Avtor glasbe: Miha Golob
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner

© Znanost na cesti