Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

O projektu

"Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu (ZnC)" je akcija, s katero raziskovalci prispevamo k zavedanju pomena znanosti za gospodarstvo in družbo. Projekt je bil zasnovan l. 2013 kot odgovor znanstvene sfere na vztrajno krčenje sredstev za znanost. Pozivi k uličnim protestom so nas spodbudili k razmišljanju v proaktivni smeri in samokritičnemu razmišljanju o vlogi in ugledu znanosti v Sloveniji.

Če je bila slovenska znanost morda preveč zaprta in zazrta sama vase, je prišel čas, da svoje delo in pomen za gospodarstvo in družbo bolj aktivno in bolj javno predstavi slovenski javnosti. SATENA, Slovensko akademijsko tehniško-naravoslovno društvo, je zato kot pokroviteljica akcije ZnC podprla izvajanje javnih poljudnoznanstvenih predavanj o tematikah, s katerimi se ukvarjajo slovenski raziskovalci, in o rezultatih, ki nudijo oporo gospodarstvu in nas uvrščajo med razvite države. V sproščenem vzdušju znanstveniki v pogovoru z novinarji na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke na aktualnih področjih znanosti, pomembnih za dvig kvalitete življenja in blagostanja družbe. Sledijo vprašanja iz publike in pogovor z gostoma.


Projekt se je začel spomladi 2013, ko nam je vrata v Galerijo Kresija na Stritarjevi na široko odprla Mestna občina Ljubljana. V maju in juniju smo izpeljali 1. cikel, iz katerega smo se veliko naučili. Jesenski (2.) cikel smo začeli s predavanjem v sklopu Noči raziskovalcev, nadaljevali pa v Kavarni Union. Klasična predavanja smo zamenjali s pogovornimi, snemanje je prevzela skupina Videolectures. V 3. ciklu (januar - junij 2014) so predavanja potekala enkrat mesečno ob petkih, od septembra do konca leta pa smo se v 4. ciklu srečevali drugo sredo v mesecu. Poletne počitnice smo izkoristili za zagon bloga in za natečaj za najboljšo fotografijo na temo znanstvenega raziskovanja. Naslednji natečaj smo posvetili pisanju poljudnih prispevkov o znanstvenem delu. Tukaj lahko preberete nekaj zanimivih zgodb.

V letu 2014 smo organizirali delavnico "Znanost pred mikrofonom" in pred raziskovalce postavili nove izzive na temo "kako znanost predstaviti javnosti". Izvedli smo tudi natečaj za najboljši kratki video na temo znanosti.

V letu 2015 smo se ob "skodelici znanosti" srečevali ob sredinih večerih. Jesenski (6.) cikel smo začeli 25. septembra na vseevropski Noči raziskovalcev na Novem trgu v Ljubljani, od 7. oktobra dalje pa smo druženja nadaljevali v Kavarni Union.

V letu 2016 smo poleg predavanj v sodelovanju s CEMM pripravili natečaj za najboljšo idejo v elektronski mikroskopiji, sodelovali smo pri organizaciji znanstvenih pičev na Študentski konferenci MPŠ in uvedli nagrado "Znanost pred mikrofonom" za najboljši pič podiplomskih študentov, se udeležili kariernega sejma na Biotehniški fakulteti, itd. 7. cikel smo začeli z okroglo mizo v Atriju ZRC SAZU, potem pa smo se vrnili na stalno lokacijo v Kavarno Union. Uvedli smo še eno lokacijo srečanj z znanstveniki, Knjigarno Konzorcij, kjer se vsak prvi četrtek z raziskovalci pogovarja novinarka Renata Dacinger. Kot uvod v 8. cikel smo v Kavarni Union pripravili malo poseben dogodek, znanstveni slam. Slišali smo 11 kratkih znanstvenih pripovedi raziskovalcev na začetku kariere, novinarji in občinstvo pa so izbrali zmagovalce! Jeseni je začela postajati Kavarna Union kar pretesna za vse vedoželjne obiskovalce, veliko zanimanje pa nas je pripeljalo do sklepa, da popeljemo znanost tudi v druga slovenska mesta.

Načrti za leto 2017 niso skromni. Za nami je že zelo zanimivo sodelovanje z Lutkovnim gledališčem, ki je na oder postavilo srečanje kulture in znanosti. Želimo si, da bi bila predstava Akvarij le prvi dogodek v seriji Znanost na odru. V znamenju kulture je bil tudi Prešernov dan, ko smo razglasili zmagovalce natečaja Znanost v verzih. Od aprila dalje se bodo vsako drugo sredo v mesecu zvrstila predavanja 9. cikla, poleg predavanj v Kavarni Union in Knjigarni Konzorcij pa pripravljamo tudi predavanja v Mariboru, Kopru in Bohinju. Posebej se veselimo dveh znanstvenih slamov (maja in septembra) in okroglih miz, v katerih bomo poskusili razrešiti kakšno težko družbeno vprašanje. Ves čas pa bomo še naprej posredovali novice in objave na Facebook profilu in Twitterju.


Pretekla predavanja si lahko ob skodelici kave ogledate v arhivu Videoolectures, lahko pa med potjo poslušate zvočne posnetke v Podkastu.


O projektu v Odmevih 21.12.2015

Pogovor Znanost v medijih: http://www.drzavljand.si/4biti-informacijsko-druzb...

O nizu predavanj v okviru "Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu" - 22.5.2013: Prvi dnevnik, TV Slovenija (začetek prispevka v 17:42 min)

Pogovor o projektu “Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu” za TROMBO

Pogovor o projektu “Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu” za TROMBO
Pogovor o projektu “Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu” za TROMBO