Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

Področje prehrane je izredno zanimivo, saj pokriva več različnih vidikov - tako zdravstveni, socialni, ekonomski, kot tudi filozofski, gastronomski itd.. V literaturi in na spletu naletimo na številna razmišljanja, priporočila in podatke o prehrani, ki so koristen vir informacij, lahko pa ustvarijo tudi določeno zmedo zaradi nasprotujočih se izjav. Ker računalniške tehnologije napredujejo in omogočajo pregledovanje in harmonizacijo obsežnega prostora podatkov, smo si zadali raziskovalni izziv, da poskušamo izluščiti znanje o prehrani iz različnih virov podatkov. Nikakor si ne domišljamo, da bomo oblikovali dokončno bazo znanja o prehrani, upamo pa, da bomo prispevali k boljšemu razumevanju znanstvenih ugotovitev. Naš namen je podpreti strokovnjake pri odločanju o prenosu novih dognanj v prakso. Pri tem se sprašujemo, ali bomo odkrili več kot so intuitivno vedele že naše babice, ki so znale skuhati zdrave jedi iz ustreznih, preprostih sestavin.

ISO-FOOD

doc. dr. Barbara Koroušić Seljak je raziskovalka na Odseku za računalniške sisteme, Institut “Jožef Stefan”. Njeno raziskovalno področje je študij namenskih sistemov in algoritmov za optimizacijo računsko zahtevnih problemov. V preteklih letih je bila aktivna tudi na področju prehrane, tako v okviru mednarodnih kot tudi domačih projektov. Sodelovala je pri oblikovanju smernic zdravega prehranjevanja različnih skupin prebivalstva in razvoju različnih platform ter storitev za podporo personaliziranega prehranskega svetovanja s pomočjo računalniških sistemov. Svoje znanje z veseljem deli s študenti Mednarodne podiplomske šole, kjer je predavateljica in mentorica. Kljub znanju pa še zdaj ne obvlada kuhalnice tako dobro, kot je to znala njena babica.







Kaj imajo skupnega računalnik, babica in antični zdravnik s Kosa?

Barbara Koroušić Seljak, Slavko Jerič

 

Zvočni posnetek

S klikom na spodjo ikono si lahko prenesete zvočni posnetek pogovora.