Znanost na cesti Znanost na cesti cafescientifique

ZmK-7: Knjigarna Konzorcij, 4. april 2017 ob 18h

Kam je izginila vsa antisnov?

prof. dr. Peter Križan, Fakulteta za matematiko in fiziko in Institut Jožef Stefan

Na Znanosti med knjigami se bo Renata Dacinger pogovarjala s prof. dr. Petrom Križanom.

V Tsukubi na Japonskem so pred sedmimi leti ugasnili trkalnik za elektrone in pozitrone. Temeljito so ga predelali in zdaj spajajo še zadnje komponente, ki so v pospeševalniku zato, da žarke elektronov in pozitronov krmilijo po 3km dolgem obroču. Tudi detektor, s katerim zaznavajo rezultate trkov, je poponoma obnovljen. Po gostoti trkajočih žarkov bo to najzmogljivejši detektor na svetu. Teden dni po predavanju ga že čaka pomembna preizkušnja. Bodo znanstveniki s trki v njem odkrili, kam je šla vsa anti-snov, kaj so delci temne snovi, kje so supersimetrični delci in ali obstaja več kot en sam Higgsov delec?

Govorili bomo pa tudi o tem, kako je fizika osnovnih delcev sooblikovala vsakdanje življenje v zadnjih desetletjih, in kaj si lahko obetamo v prihodnosti.


prof. dr. Peter Križan, doktor fizike, profesor na Fakuleti za matematiko in fiziko UL, raziskovalec na IJS, koordinator eksperimenta Belle II v Tsukubi na Japonskem, gostujoči profesor na Univerzi v Nagoji. Raziskovalno področje: fizika osnovnih delcev, predvsem fizika mezonov B in D, poskusi na pospeševalnikih, razvoj novih detektorjev za osnovne delce, razvoj novih metod za slikanje v medicini.

 

Zvočni posnetek

S klikom na spodjo ikono si lahko prenesete zvočni posnetek pogovora.

© Znanost na cesti